Liveblog: Mijn ervaringen als bijzitter (verkiezingen 2012)

Zoals ik al eerder heb geschreven (zie: Twee keer bijzitten (met of zonder koffiekoeken)) moet ik gaan bijzitten in het schoolgebouw van de Lamorniërestraat 93 te Antwerpen. Het is niet mijn bedoeling om hier met analyses en dergelijke te komen over de stemmingen, over de winnaars vs. verliezers, etc. Daar hebben we andere mediakanalen voor. Wel is het de bedoeling dat ik hier ga schrijven hoe ik het bijzitten ervaar als iemand die opgeroepen werd te om (verplicht) te gaan bijzitten.

Het is de bedoeling dat ik hier in realtime ga bloggen, een soort van “liveblog” dus.
(refresh deze pagina voor de laatste updates):

7:05 net de deur uit

7:23 Ik zit inmiddels in stemlokaal 39,de “opstartfolder” is zoek.

7:31 De “opstartfolder” is gevonden.

7:45 Een bijzitter voor stemhok 40(is in hetzelfde lokaal als stemhok 39 kwam te laat en mag als beloning naar huis. Hij erg blij natuurlijk aangezien hij als zelfstandige nu gewoon kan gaan werken, nu nog stemmen en dan gaat hij naar huis.

8:04 Net horen vertellen dat indien het de vorige keer bij het bijzitten “goed” heeft gewerkt, men opnieuw kan worden opgeroepen, van de andere kant kan men bij het veroorzaken van problemen worden beboet. Wat als iedereen moeilijk doet en niemand het meldt?

8:13 GJ laat me per e-mail weten dat men bezig is een regeling te treffen dat men slechts twee keer kan worden opgeroepen als bijzitter.

8:18 De stembussen zijn nog niet open. Een stemmer moet vertrekken en vraagt een bewijs dat de stembussen te laat open zijn gegaan. Hij krijgt hier dat bewijs blijkbaar niet.

8:25Ik mocht het systeem net testen.

8:26 De rijen worden langer, nog steeds dicht. Enkele gefrustreerde mensen maar (nog steeds) geen kabaal.

8:29 Eed is afgelegd. Stembus gaat open.

8:35 De stembus is geopend.

8:52 de oudere mensen hebben het moeilijk met het nieuwe systeem welke totaal nieuw is.

8:53

9:15 Ik heb iets verkeerds gedaan, er staat namelijk “keer terug naar het vorige scherm “. Tja, dan moet je uitleggen dat dat een balk is waar je op Mag drukken met je vingers als je terug wilt naar het vorige scherm.

11:18 Toby Fischler komt net binnen, stemt hij op zich zelf?

12:48 Het valt me op dat de gepensioneerde mensen over het algemeen vroeg ‘s morgens zijn gekomen terwijl de jongere kiezers later komen.

13:32 Hmhm, nog steeds een lange rij. Om 15 uur gaan de deuren dicht.

13:48 Van tijd tot tijd gaat het alarm af. Een hoog geluid en best wel storend. Dat kan gebeuren als de printer hapert, als iemand de kaart er opnieuw insteekt, als het te lang duurt, etc.
Dan moet een bijzitter of de IT-man, die er de hele dag is om ondersteuning te verlenen voor zover dit nodig blijkt, de stemcomputer deblokkeren dmv een pincode of, in het geval van printerproblemen, moet de IT-man de printer nakijken. De kiezer moet bij printerproblemen de hele procedure dan wel helemaal opnieuw doorlopen. Lang leve de techniek.

14:20 GJ schrijft mij dat men in Vlaanderen 25 Euro verdient als bijzitter terwijl een Waal 50 pleuries krijgt en een Brusselaar 150! Misschien dan toch een verhuis naar Brussel regelen? Al is het maar voor één dag?

14:50 Mijn vrouw en kinderen zijn even langs gekomen met eten.

14:59 De eerste twee bijzitters willen weg,het is immers 15 uur. Discussie laait op. Ze zullen nog even ambtenaar moeten spelen. Hoe loopt dit af?

15:15 Bijna klaar, beetje over tijd, dat wel maar tja…
Mijn kinderen spelen buiten op de speelplaats van de school.

15:23Yes!! Klaar!! Nu mogen de bijzitters stemmen en dan is het echt klaar!
Eén van de twee bijzitters die weg wouden is vertrokken zonder te stemmen, de bijzitters kunnen immers pas na iedereen stemmen. Dit is hoe de pc zouden zijn ingesteld. De andere bijzitter is gebleven. Krijgt degene die is weggelopen de 25 Euro wel?! En een boete?
Persoonlijk heb ik begrip voor haar. Ze moet haar agenda overhoop halen en verder heeft ze een babysitter die wachtp, en dat kost ook geld!

15:37 Ik heb gestemd, nu mag alles worden afgebroken.
De weggelopen bijzitter bleek uiteindelijk nog steeds binnen te zijn. Misschien dat de politie-agent die wachter van dienst was, haar niet buiten liet zonder te stemmen?

15:45 Ik ben net vetrokken en 25 Euro rijker (als ze die gaan overmaken op mijn rekening).

15:50 Mijn dochter van vijf vraagt wie de burgemeester is geworden.

15:53 Ziezo, ik ben thuis. Ik heb mijn tas met leesgerief al weggedaan. Ik ging er namelijk van uit dat ik zat tijd zou hebben om te lezen. In 2009 toen ik moest bijzitten voor het referendum had ik inderdaad meer tijd om te lezen. Maar toen was het niet verplicht om je stem uit te brengen, nu wel. Nu ik het toch heb over verplicht stemmen vs vrijwillig stemmen; ik zag nogal veel mensen die moeilijk ter been waren en ook in de lange rijen moesten wachten, ook waren er genoeg mensen die at random hun keuze maakten op eender welke partij. Ze wisten immers niet op wie ze wel of niet moesten stemmen. Ze deden het enkel omdat stemmen verplicht is in Belgie. Ik vraag me af of men dus niet beter het stemplicht kan stoppen en enkel de mensen die willen stemmen,laten stemmen? Wel of niet stemmen is toch ook een democratische keuze die men zelf moet weten te maken?!

This entry was posted in Genealogy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *